Logo Terpstra

Zeg ‘nee’ tegen anderen & ‘ja’ tegen jezelf

Zeg ‘nee’ tegen anderen & ‘ja’ tegen jezelf

Liever op mensen hun tenen trappen dan heel mijn leven op mijn tenen lopen.”

Die quote van Tisjeboy Jay stond vorig weekend op zijn dagelijkse positieve spreukenkalender en wil ik als advies meegeven aan iedereen die kampt met een burn-out of zichzelf voortdurend wegcijfert.

En nee, dat is niet per se egoïstisch of koud naar anderen … Niet zolang je hart ermee in zit.

Ik heb misschien gemakkelijk praten zonder kinderen en een huis voor mij alleen, maar toch is die quote op mij van toepassing (geweest). Vooral in de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde en later toen ik samen ging wonen, maar ook op de werkvloer in contact met collega’s en tegenwoordig nog steeds wanneer ik tussen vrienden of bij mijn familie ben.

Je eigen ruimte claimen is zó belangrijk! Niet alleen als het gaat om wat je wilt zeggen, maar ook in de acties die jij wilt ondernemen. Want waarom zou een ander belangrijker zijn dan jijzelf? Waarom zou je een ander laten bepalen wat goed of niet goed voor je is, wat je wel of niet moet doen en welke keuzes je zou moeten maken? En dat allemaal ondanks dat het diep van binnen misschien helemaal niet zo goed voor je voelt?

Vaak zit er een gedachte in de weg: “Wat zal die ander wel niet denken als ik tóch datgene doe waarvan ik voel dat het juist is?” Daaraan gekoppeld zit een gevoel. Misschien is dat angst, schaamte of schuldgevoel als je iets eens niet doet of zegt. Misschien ervaar je een gevoel van frustratie of boosheid wanneer je jezelf toch weer voor een ander wegcijfert, ondanks dat het ergens diep van binnen niet goed voelt.

Maar klopt die gedachte eigenlijk wel, dat een ander daadwerkelijk datgene denkt wat er in jou opkomt? Heb je dat al eens bij die ander gecheckt? En als de gedachte van die ander al klopt, is dat dan een gerechtvaardigde gedachte? Ben jij verantwoordelijk voor het gevoel of de gedachten van anderen? Als je daar een ‘ja’ op geantwoord hebt, hoe ben jij dan verantwoordelijk voor de binnenwereld van die ander?

Zijn we niet allemaal verantwoordelijk voor ons eigen gevoel en onze eigen gedachten?

Doordat we ons tijdens onze kindertijd moesten aapassen aan ‘de groten’ om ons heen om te krijgen wat we nodig hadden, zijn we onbewust manieren gaan bedenken om ook nu nog te ontvangen wat we destijds wilden krijgen. We bevonden ons in een hulpeloze positie en waren afhankelijk van volwassenen om te overleven.

Dat patroon is een imprint in ons onbewuste systeem geworden, een primair gevoel van er alles aan te doen om niet uit de groep verstoten te worden, want dat zou immers levensgevaarlijk geweest zijn. Het gaat om een oeroud instinct, een overlevingsstrategie die toen heel handig was, maar die je als volwassene niet meer nodig hebt. Dergelijk gedrag weer afleren, is moeilijk omdat de oorzaak ervan in je onderbewuste opgeslagen ligt. Daar kan je met je bewuste denken niet bij komen.

Hypnose is een krachtig hulpmiddel om toegang te krijgen tot dat onderbewuste deel om waar bepaalde patronen ontstaan zijn en maakt het mogelijk om die imprint te herprogrammeren. Zo leer je de behoefte aan jezelf aanpassen – en anderen steeds te willen plezieren – verminderen en kun je bewust voor jezelf kiezen en bepalen wat jij wil in je leven. Je zal eindelijk ‘nee’ durven zeggen tegen een ander, omdat de ‘ja’ tegen jezelf overheerst. Dankzij mijn hulp vind de mogelijkheid en drive om jouw eigen wensen en dromen te doen uitkomen en stapje voor stapje het leven te creëren waarvoor je bent voorbestemd.

Herken je jezelf in deze tekst en wil je daar graag verandering in brengen?

Neem dan contact met me op en maak kennis met mij en mijn werkwijze.